Tuesday, February 17, 2009

Buat perokok2 tegar...fikir2kanlah

I have to say that I really hate smokers. Mereka ini adalah orang yang sungguh selfish. Nak tahu kenapa I panggil diaorang selfish?. Kalau diaorang nak terkena jangkitan kanser disebabkan menghisap rokok berbatang-batang lantak pilah tapi diaorang ni jugak mencontribute kepada orang yang tak merokok boleh terkena kanser juga. Kepada orang yang asthmatic macam I ni memang melemaskan especially kalau duduk dekat dengan orang yang menghisap rokok.

Semalam I pergi Mamak, depan belakang kiri kanan jantan perempuan semua hisap rokok. Hari ni pun sama. Hai kerajaan Malaysia naikkanlah harga rokok tu melambung-lambung tinggi. Kalau harga gula, beras makanan ruji boleh naik melambung, ha...naikkanlah harga rokok tu sampai berbelas2 ringgit sepeket. Tengok ada tak orang nak beli rokok.

Perokok ni pengotor tau tak!!. Dah hisap rokok satu hal. Puntung rokok, abu rokok dibuang bersepah2 atas lantai. Patutnya suh diaorang ni kutip semua puntung rokok tu dan jilat balik abu tu. Kalau hisap rokok boleh, apasal jilat abu tu tak boleh. Sama jerkan...datang dari tembakaukan!!!

Haaaa...begitu marahnya I dengan perokok. Perokok jugaklah menyebabkan bau I yang wangi ni, bertukar jadi busuk. Dah bau macam asap rokok tau tak.!!!!!

Article kat bawah ni ada kena mengena dengan perokok. Jangan kata ohh tajuk macam tu tak nak baca dah. I bukan menyanjung orang Yahudi, jauh sekali menyokong mereka tapi ambiklah pengajaran. Ambik yang baik, buang jauh2 yang jahat.

Bila I nampak jer perokok, rasa macam nak jer/ paksa diaorang baca article kat bawah ni supaya diaorang sedar bahana rokok tu, tak hanya kepada mereka tapi kepada keluarga mereka dan keturunan mereka. Article ni ehsan dari email kawan2.
Subject: ~Mengapa Yahudi bijak~

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapahospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikanuntuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidakdapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang,Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan,dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasaioleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan,perfileman diHollywood dan sebagainya.Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitunghari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudibegitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah inisuatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana?Seperti kilang pengeluaran?Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikanuntuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan andatesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini keranauntuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama,persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadisaya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel,setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali sayaperhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan siibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalahmetamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yangmengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapasoalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minattentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Sayabertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia,ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otakbeliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuatsaya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalikkepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatiksehingga beliau melahirkan anak.Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awalmengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepalabersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurutbeliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikanmengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan danpenumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adatorang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipanuntuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkarapertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg samaperhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet)dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurutmereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacangadalah suatu kemestian, terutama badam.Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelummemakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumahYahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, denganmemakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan,ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahamipelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumahYahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruhanda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurutsaintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkansel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermaknaketurunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh ataulembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidanggenes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilikpengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anakanak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacangbadam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalampengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telahdilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurutmereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQkanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senamanuntuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaumYahudi.Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatikberkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Didalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California,ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!.Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain daripelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberikeutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini,memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disampingmempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disinimurid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkanmencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucudan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupasenjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institutetinggi di Politeknik dan Universiti.Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguhterperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentangperniagaan.

Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niagadikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akanlulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungansebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaianseluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidakhairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg menciptadesign Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakultibisnes dan fesyen.Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salahsatu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka inidapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyakugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnyamenunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kitasupaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduknundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai?Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah).Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka ygberminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jikamereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedahdan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untukmemastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul.

Maka itulahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman diHollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawahnaungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakultiperubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dandigalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpafaedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan Californiasentiasa kekurangan doktor pakar.Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak bolehdilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapajenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung,galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsistendisamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan,makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musiksejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, denganbermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskanotak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, sepertimemanah, bola keranjang, dart dan menembak.Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodohakan mengikut ke jenerasi siperokok.

Lawatan saya ke Singapore pada tahun2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan danbegitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok?US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya pujisekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan sepertiIsrael ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran merekahampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaranmereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuahpulau sebesar Manhattan!!Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok,saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat sajaIndonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran,teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asakrokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Denganpenduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapatdisana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakahmereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa merekabegitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukanmereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok?Anda fikirlah sendiri.Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa,adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hinggake Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin sayaketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijakseperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianyamemerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan sayakira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiritentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program ygtelah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapatmenulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenaiMengapa saya gemarkan tomato!Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak danbersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasanbangsa.
-Dr. Stephen Carr Leon

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin