Friday, June 16, 2017

Apalah rasa tauhu Semudang?


Assalamaualaikum,

Harini kita cerita pasal tauhu pulak.

TAuhu bukan sebarang tauhu.....tauhu sampai buat orang sanggup beratur panjang sebab nak menikmatinya.

Kalau pergi pasar Ramadhan TTDI tu, Akak selalu hairan apasallah yang derang ni sanggup beratur panjang untuk tauhu. Sedap sangat ke tauhu ni?

Makanya semalam ada pulak orang jual tauhu kat Kota Damansara. Akak pun mengambil kesempatan membeli sebab tak ada line beratur panjang macam kat Pasar Ramadhan TTDI.

Nak gak rasakannnnn.....nanti kalau orang tanya boleh bagitau apa rasanya.



6 ketul tauhu = RM4. Masa beli tu derang siap bagi sekali cili padi....apa ke fungsi cili padi tu ntah. Katanya kat Indon tauhu ni memang tersangat femes. Kat sana macam ni lah yang derang jual, kena ada sekali cili padi.

Tersangat Akak tak paham apalah yang syok sangat tauhu Semudang ni.
Tauhu tu bukannya ada inti pun. Tauhu kosong macam tauhu biasa tu.
Tapi agaknya yang buat sedapnya sos tu kot. Tapi sosnya sikit nau.

Ada hati nak sos banyak-banyak kan.....lepas Akak makan tauhu cicah sos tu, Akak terus kena resdung teruk 😢
Macam air terjun hingus Akak mengalir tak boleh stop.....terus menangkap sakit.
Agaknya sos tu banyak belacan kot. Padan muka Akak.

Maka verdictnya.....tu sekali jerlah Akak akan beli.


Tuesday, June 13, 2017

Nak merasa shopping Jalan TAR

Assalamualakum,

Apa khabar semua....sihat ke idok?
Akak ni tak tahulah kenapa tahun bulan puasa kena gastrik teruk. 
Bertabah jerlah.......

Malam Ahad/pagi Senin lepas Akak berjaya menjejakkan kaki ke Jalan TAR.
Syukur Alhamdulillah.
Bukan senang hokeh nak ajak husband Akak tu pergi Jalan TAR.
Ntah apa mimpi semalam dia okaylah pulak.
Malam last 10 Ramadhan memang jangan haraplah nak dapat pergi Jalan TAR.
Sebelum dia tukar fikiran baiklah kita cepat-cepat pergi.



Dugaan jugaklah nak pergi Jalan TAR ni sebab jalam jam ya amat 😖
Nasib baiklah bukan Akak yang driving.....kalau Akak ler terus patah balik rumah.



boleh tak dengan jalan jam pastu sampai2 depan Jalan TAR dekat ngan Maju Junction tu bolehlah pulak polis tutup.
Memang mencabar betullah.
And again.....nasib baiklah bukan Akak yang memandu.
Ayah budak-budak ni terrer sikit jalan-jalan kat KL


budak-budak motor ni memang berani sungguhlah....
simpang bersiur...kereta laju pun dia main redah jer cross jalan tu walaupun belah dia merah.
Kalau jadi apa-apa kang dimarahnya pemandu kereta walaupun sebenarnya terang-terang dia salah.


Akak dah hampir-hampir putus asa dah sebab jalan jam sangat nak menuju Jalan TAR
Tapi dah tersurat agaknya rezeki dapat jugak Akak menjejakkan kaki.
Sebenarnya kami ikut satu lorong tu sekali rupanya terus sampai ke tempat orang meniaga. Parking pulak ngam2 depan tu. So tak payahlah kami anak beranak nak menapak jauh-jauh.
Cuma horror time nak baliklah sebab kereata nak kena lalu tang orang ramai tengah shopping tu.
Bukan salah kami....sapa suruh tak tutup laluan lorong tu.

Meh tengok video yang Akak tangkap kat Jalan TAR


3 seratus ya.....murah. Kain pun boleh tahan lawa.


budak ni yang paling excited nak shopping baju raya


Habis shopping dah almost pukul 1.30 pagi.
Akak cakap kat ayah budak-budak ni makan kat kedai jerlah sahur.
Tak larat dah Akak nak balik masak sahur walaupun sebenarnya sebelum keluar rumah nasi dah masak dan ikan pun dah keluarkan dari peti ais.

Buka puasa pulak kebetulan buka puasa kat rumah mak Akak so memang tahap letihlah nak balik masak.
Berpeluh-peluh Akak jalan malam tu.....panas. Kalau pergi siang tak boleh nak bayang macamana sebab sure lagi panas pastu orang bersesak-sesak 😐



lauk sahur....share berdua dengan ayah budak-budak.
Sedap menusuk jiwa. Kedai favourite kami kat Uptown Kota Damansara sebaris dengan kedai Ustaz dan Gadget 666.

Lepas makan melilaulah pulak keluar masuk kedai cari handphone cover raya 😁

Hasil dari Jalan TAR, kami dapat 5 pasang baju dengan harga RM250
Anak jantan ai eksyen tak mau baju baru....lantak dia situ. Pakailah baju tahun-tahun sebelumnya balik. Dia duk sibuk fikir nak buat internship tu....so dia tak berapa fikir nak raya 😛

Paling penting kami gegirls dapat baju baru yang kami semua berkenan. Kasut raya dah lama dah kawtim 😁

Dah tu jerlah kisah Jalan TAR Akak.....syok. Ni tengah pujuk ayah budak-budak ni pergi lagi hehehe....


Friday, June 2, 2017

Pasar ramadhan lagi - gulai kawah RM10


Assalamualaikum,

Alhamdulillah petang semalam pun cuaca baik maka dapatlah Akak sekali lagi menjejakkan kaki ke pasar ramadhan TTDI. Tapi kali ni Akak bawak dua beradik perempuan tu sekali. 
Biar Kakak dan Adik pilih sendiri makanan untuk berbuka derang.
Abang tak nak ikut tapi dia awal-awal lagi dah pesan beli kueyteow power semalam.
Harini lagi sekali Akak dan Abang makan kueyteow sementara ayah budak-budak ni makan mee. Macam dah ketagih pulak kami, hari-hari mau 😁


Akak dah pendek ....Adik lagi tinggi banyak dari Akak sekarang ni 😢


sembab mata Akak akibat tak cukup tidur


Kami bertiga beli beef pie. Ni memang favorite Kakak.



Gulai kawah.
2 senduk harganya RM10. Redha jerlah sebab anak nak makan sahur nanti.
Bukan tak boleh masak sendiri tapi tak sempatlah. 

Tu jerlah kot nak cerita harini.


Thursday, June 1, 2017

Pasar ramadhan Taman Tun Dr. Ismail

Assalamualaikum,

Petang semalam Alhamdulillah tak hujan, cuaca baik sangat.
Makanya dapatlah Akak pergi pasar ramadhan dengan gembiranya.



kalau nak cari keuyteow sedap pergilah cari Kueyteow Power...memang power sedapnya.



Popia TTDI ni memang femes sudah rasanya.
Tengok jerlah testimoni orang beratur tu.

Wassalam.


Wednesday, May 31, 2017

Post pertama di bulan Ramadhan

Assalamualaikum,

Dah puasa ke lima kita baru Akak berkesempatan nak update blog.
Dah empat hari akak kena hujan masa ke pasar ramadhan. 
Terpaksa jugak meredah pasar ramadhan sebab parents Akak nak makanan berbuka.
Nak masak tak sempat pulak. 

Jumaat lepas Kakak ada appt dengan specialist untuk allergy di Tropicana Hospital.
Budak tu everytime makan seafood jer memang akan terus naik gegata (allergy).
Buat appt. untuk check sebenarnya dia allergic apa.


nama doktornya Datin Dr. Meera.
Kalau sesiapa ada allergy bolehlah pergi jumpa doktor ni.


doktor akan cucuk a few jenis cecair seafood ke tangan dan lepas 15 minit tengok ada reactions. Memang sahlah Kakak allergic to seafood sebab semua pun keluar biji merah dan gatal.

So now we know yang Kakak sebenarnya tak boleh makan seafood. So adalah sangat dihindari seafood oleh Kakak.


on another note Abang dah habis belajar....actually belum lagilah sebab dia kena buat internship for a few months before he can graduate. Middle of next month dia akan start his internship...Alhamdulillah. 


ni pulak juadah berbuka kami pada hari pertama Ramadhan tahun ni.
Ada yang dari dapur tapi banyak dari Pasar Ramadhan. 

Dengan ini Akak mengucapkan Selamat Berpuasa semua!


Monday, April 3, 2017

Our Birthday's

Assalamualaikum,

How are you guys....lama Akak tak bersiarankan.
Akak kemalasan nak mengupdate blog lately ni.

Tapi tak apa sempena birthday kami....birthday Kakak dan my birthday, Akak gagahkan diri mengupdate untuk kenangan.

Sebelas hari yang lepas birthday Akak. Kebetulan pulak cuti sekolah so Akak pun applylah cuti so that I can spend some quality time with my family.



hahaha.....poyo sangatkan


simple birthday lunch with love ones...


then to movie night with them.....kitaorang tengok cerita J-Revolusi.
Keluar-keluar panggung ayah budak-budak ni komen tak habis-habis hahaha...
well....nak buat macamana ni cerita Malaysia ...memanglah tak capai standard macam cerita Hollywood yang big budget tu

I feel so blessed to be able to spend my birthday with my husband and kids









Yesterday was Kakak's birthday 👸
My baby girl has grown up.....sekejap jer dah jadi anak dara

Kakak, 

Mama doakan kakak sejahtera dunia akhirat. Anak yang soleh dan menyenangkan Mama dan Ayah.

Terima Kasih sebab selalu meringankan kerja Mama dirumah.

Happy Birthday Baby Girl.

Mama, Ayah, Abang dan Kakak love you so much.



celebrate birthday Kakak on Saturday, awal sehari sebab kena jumpa Abang di hostel.
Lepas pick up Abang at hostel kami ke IOI Mall Putrajaya untuk celebrate birthday Kakak.









There....the March and April babies 💕


Tuesday, March 21, 2017

Hero siapa?


Hero Seorang Cinderella katanya....

Akak baru beli Sabtu lepas tapi tak ada mood nak membacanya lagi.
Nanti Akak dah habis baca akak review ok.
Ntah-ntah by the time Akak review dah tayang cerita ni kat TV hahaha...
Agak-agak siapa heroin yang sesuai untuk cerita ni?


Tuesday, March 7, 2017

Carboot Sale Kota Damansara

Assalamualaikum,

Ni lagi kisah 2 minggu lepas, Akak pergi carbbot sale kat Kota Damansara.
Tujuannya sebab Abang nak cari kereta hotwheels untuk collection dia.

Macaam-macam barang boleh didapati disini kalau rajin nak cari and I'm sure you can always bargain for a lower price. Tapi Akak tak beli apa-apa pun sebab .....
PANAS!. Lain kali kalau nak pergi carboot sale ni kena bawak payung or pakai topilah.

Carboot sale ni loksainya belakang kedai makan Ghulam Mee, Kota Damansara.
Kalau tak silap Akak dari pukul 7 pagi sampai pukul 12 tengahari kot carboot sale ni. 
Kalau sesiapa yang ada info yang betul, sila bagitau ya.



tak ambik banyak gambar sebab panas sangat....itu pun Akak jalan laju-laju ni sampai tak sempat nak belek-belek sangat barang-barang yang dijual.




Monday, March 6, 2017

The Strands Food Mega Festival


Assalamualaikum,

Dah dekat 2 minggu baru nak update. Akak minggu lepas tak berapa sihat dengan demamnya pastu kena sinus attack yang teruk....whole day migraint dan sakit kat rongga hidung. Rasa macam nak 😢😭

Dua minggu lepas kat ada Food Mega Festival kat The Strand, Kota Damansara.
Kalau dah namanya food festival, of courselah Akak tak akan melepaskannya. Bila lagi nak merasa macam-macam makanan dalam satu tempat.


haaaa...tu dia macam-macam ada sampai Akak tak ingatlah stall apa yang ada.
Sapa suruh cerita 2 minggu kemudiankan 😐




tapi yang paling Akak ingat, Akak beli from satu stall ni meatball daging ni and kambing bakar....sedapnya sampai repeat the next day


sos bbqnya memang sedaplah....sampai menjilat jari. Cukup rasa semua....



kami duduk atas kayu palet untuk makan. Isykkk tak nikmat sebab kecik ruang duduknya plus kayu palet tu kan rendah. Next day beli tapau bawak balik makan lagi syokk..







ehh terselit pulak gambar bawak mak Akak makan kat Vichudda on the same day 😀



buatlah selalu food festival ni sebab syok dapat rasa macam-macam makanan



ni next day...repeat bawak budak ni pulak






kami beli ribs pulak the next day tu.....ayah budak-budak ni sukalah sebab banyak lemak.



dah macam muka anak korea 😘



tengah sibuk tengok orang tu masak ribs










blurlah pulak gambar meatballs, kambing dan ribs kami ni.

Puas makan kat rumah!


Sunday, March 5, 2017

Aloe Vera gel Guardian

Assalamualaikum,

Pagi Ahad yang indah diiringi dengan hujan renyai-renyai. Memang perfect Sunday.
Sesambil Akak tengah tengok Surga yang tak dirindukan, Akak nak buat review pasal satu produk yang Akak pakai - Aloe Vera Gel brand Guardian.
Muka Akak semalam breakout teruk. Mungkin sebab it's that time of the month, plus Akak sinus teruk dan Akak ambik antibiotik makanya teruk muka Akak breakout.
Stress menengok muka sendiri 😓

So malam tadi Akak sapu Aloe Vera Gel semalaman dan pagi ni Alhamdulillah kurang dah merah-merah dah berkurang. Produk ni mungkin berkesan kat Akak tapi kat orang lain Akak tak tahulah pulak sebab kulit kita berbeza-beza. So kalau siapa nak mencuba tu good luck tapi kalau tak menjadi jangan salahkan Akak tau 😊

So itu aje buat harini....Selamat berhujung minggu



ni 2nd tiub Akak sebab Adik pun sama menumpang pakai untuk muka dia



Wednesday, March 1, 2017

The Starlings, Damansara Utama

Assalamualaikum,

Ada mall baru kat Damansara Utama tu, nama The Starling.
Ishh best sangatlah sebab besorrrrr....
tapi banyak lagi kedai belum buka. 
Sabtu ni nanti Akak rasa macam nak repeat baliklah pergi sana.
Banyak kedai yang Akak nak menjelajah ni.
Hari Sabtu lepas, Akak dah jejak kaki pergi Miniso, Padini, Jaya Grocer, Ace dan kedai Original Classics. Hisshh tak puaslah jalan.

Kalau duduk area berdekatan go check the new out.

Tengok-tengoklah gambar ni ya...













LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin