Wednesday, March 4, 2009

Ini receptionist ker?

Semalam ada sorang mamat marketing ni call my extension.

Dah namanya pun call extension I so I pick up lerkan.

Pastu mamat tu pun perkenalkan ler, " Nama saya XXX dari syarikat YYY. Saya nak nak tahu sapa nama head of Company AA ni. Ini nak explain pasal product I ni.?"


I pun tanyalah nak buat apa?. Takkanlah senang-senang nak bagi nama dan pass call kat CEO company. Nak mampus kena bambu ngan secretary dia. Ya ...dengan secretary ok, bukan ngan boss.



Tapi mamat salesman tu masih degil gak nak tau nama CEO semua dan insist nak bercakap ngan head pasal product dia.




Ini bukannya company Ah Chong Sdn Bhd. Kalau syarikat Ah Chong Sdn Bhd bolehlah I passkan jer call tu to Ah Chong.



Pastu I katalah since dia pun tak specific nak target dia punya product to which dept apa kata dia email jer product dia kat I. Ialah sekejap cakap product pasal risk management, sekejap cakap pasal buat portfolio model, sekejap lagi kang pasal fundamentallah pulak.



Pastu sodap jer dia cakap, "Ini receptionist ker?." Apa lagi nak beranginlah I. Allo...aku dok cakap ngan ko, baru nak tanya ni receptionist ker.



I cakaplah "bukan".


"Habis u, secretary?"


Memanglah mamat ni mangkuk. Main sedap mulut jer. Ni yang aku dah nak berasap dah semalam.



Pastu dia tanya, " Ini bukan general line ker?"


EE...kepala hangguk betullah. Orang-orang kat opis I ni selalu macam tu tau, kalau call tu pelik sikit semua pass kat phone line I. Pass ler kat Receptionist. Receptionist kan ada. Sejak bilalah pulak yang I jadi receptionist ni.



I siap call receptionist pesan, kalau ada incoming call dari luar jangan pass kat I. Malas nak layan orang tak reti bahasa.




benda ni tak ada kena mengena dengan call semalam. Tali skipping ni ada atas meja my collegue. Dia nak main tali skipping dalam office ker?

2 comments:

Mama Adib said...

he he
opis lama dulu pun gitu, tukang pass tak lain tak bukan cik receptionist, kalau yang call tu cakap omputih lebih skit jer, mula la pass kat sales dept padahal yang menelepon nak bercakap dgn HR boleh??

btw salam kenal. ;-)

Pink Mama said...

Hi Mama Adib,

Salam kenal tu you tu. Kadang2 I rasa macam I plak receptionist. Macam tu kena dapat double pay. Gaji I ngan gaji receptionist. Ok tak :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin