Monday, December 8, 2008

Lembu korban

Hari ini seluruh umat Islam menyambut Hari Raya Korban. Oleh kerana rezeki lebih sikit tahun ni, kami sekeluarga juga turut melakukan ibadah korban juga. Mungkin hujan rahmat, sepanjang pagi hujan renyai turun. Moga-moga Allah murahkanlah rezeki kami seluarga, supaya kami dapat melakukan rukun Islam kelima sementara kami masih muda dan sihat. Doa2kanlah ya. Sekarang ni pun kami sedang berusaha/ dalam proses nak melangsaikan segala hutang2 dengan segera.

Adik pagi2 lagi dah ajak Ayah dia pergi tengok lembu. Tiap-tiap kali Raya Korban, kami mesti tak pernah miss tengok lembu kena korban. Before u scroll down, I just wanna warn you that, gambar yang second last tu agak graphic sikit. Kalau u takut darah, tak yah ler tengok yang last tu.

Adik tengok lembu ke tengok apa tu?


moo...

tengah pujuk lembu tu..

berderet budak2 ni duduk tunggu lembu kena sembelih




Takbir, Bismilah


see hubby saya dah sedia dengan pisau, nak tolong melapah


lembu dok berbunyi2 lagi lepas kena sembelih




Selamat Hari Raya AidilAdha. Petang ni kami nak ke rumah my parents dulu untuk makan2. Malam karang kami ada BBQ daging korban :)

5 comments:

mimielola said...

I kan, seumur hidup tak pernah tgk korban live. Lama tak lembu tu 'kiok' 100% after kena potong?

Pink Mama said...

Lama jugaklah lepas leher dia kena sembelih tu. Dia buat bunyi macam bunyi orang berkeruh tido malam tu. Tak leh kesian, nanti tak leh makan,kan

CikChelsea said...

hari nih apak ku semelih 4 eko...1 from our own family n 3 lg tu jiran2 punya...sgt gigih apakku semelih w'pun ujan takmo benti...saye tak g tgk..cannot handle blood lah..hihih

slmt hari raya pink mOmma :p

Pink Mama said...

Cik Chelsea, wahh 4 ekor....banyak tuh. Kalau tak berani tgk darah, baik toksah tengok...nanti pitam lak :)

Mama Danish said...

hai pink mama..alhamdulillah i pun berpeluang wt korban gak raye nih...raye haji kalau xwat korban rase cam xbeskan??hehe..anak i memule bkn main tkt tgk tp lame2 cam die je yg nk pi melapah lembu tuh...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin