Friday, January 23, 2009

Perkara-perkara yang membuat saya terfikir-fikir

Senario 1

Pagi tadi saya dan seseorang sedang mengumpat berbual kosong. Saya pun berbasa-basi (ada ker perkataan ni?) pun tanyalah dia cuti 4 hari ni dia pergi mana?. celebrate raya cina dengan parents dia ke?. Dia jawap tak, parents dia ada dia Ostolia sebab nak renew permit (tak payah explainlahkan permit apa). Pastu I pun tanyalah, dia tak pergi sana ker, gi celebrate dengan mak pak dia tu. Pastu dia kata taklah, dia rather celebrate dengan cousins dia and uncles dia. So I macam peliklah apasalkan sebab kita raya ker tak raya ker mesti nak dekat dengan parents kita. So dia katalah yang dia tak rapat dengan parents dia.Dia kata dia dengan adik beradik dia tak reti nak communicate dengan parents dia. Her parents pun jenis tak bercampur gaul dengan orang lain. But the most part yang I terkedu kejap is the part she told me how useless her mom is. She said when I was 9, I sew her buttons instead of she sewing mine. By 15, I was cooking for the family. My mom only know how to cook when I was 18, when I go away to college. Ini mebuatkan saya berfikir, I seriously don't want my children to grow up and become like her and always have a bad memory of the mom. I want my kids to remember how I love and nurture them. So saya berjanji akan lebih memasak untuk mereka dan spent more time with them.

Senario 2

My friend, yang I keluar lunch tengahari tadi was telling me how her aunty having problem with her teenager daughter. I've actually met her aunty and her cute daughter (she was just a little cute girl back then). The daughter 4 hari tak balik rumah. Dah tak makan saman. Hisap rokok kat rumah macam tak ada apa-apa, tak respect langsung perasaan the mother. Dah kena tempeling, marah, lecture...semua tak jalan. Even if the mother grounds her, dia rasa nak keluar dia keluar jer. I really pity the aunty cause she's a single mother raising two kids. She eventually marry another man but the daughter is unhappy. It makes me think I have kids. One day they'll turn teenager. Mintak dijauhkanlah anak-anak buat perangai macam ni. Mintak Tuhan kuatkanlah semangat Aunty.

3 comments:

mrs hafiz said...

budak2 zaman skrg ni lg byk cabaran.. ntah mcm mana la kita nak hadapinya nanti kan..
*risau..
hanya Allah yg boleh selamatkan kita.. mintak2 la kan..

mimielola said...

hmmm... saya pun ada jugak terpikir pasal ni. tp macam tak terpikir dek akal. mintak dijauhkan la dari segala gejala tak baik

Pink Mama said...

Mrs Hafiz & Lola, Moga-moga tuhan jagalah family kita semua dan anak-anak kita semua berada dalam golongan anak2 yang mendengar kata. Amin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin