Tuesday, January 20, 2009

Check the nostril if there is a smelly smell


Warning, the picture is a bit menggelikan if you know what it is. I found this picture while I was browsing my facebook pictures.

Ok, keep guessing what's that.

Last 2 years, my youngest daughter. Every time we kiss her, mesti kami tak tahan dengan bau dia

So my husband cakap maybe sebab dia tak gosok gigi.

So we brush her teeth. Still after dah gosok gigi pun still berbau jugak budak kecik ni

So hubby kata maybe bau lidah dia kot sebab dia minum susu

So we brush her tongue sampai budak tu macam nak muntah. Still berbau

After a month ( a month, can u belive it) of puzzle kenapa our darling ni berbau, we decide to bring her to our pediatrician nak check kenapalah yang anak kami ni berbau

we thought hidung dia bernanah or something. So bila doktor tu check, dia suspek that there is something stuck in her nostril and dia tak berani nak cabut benda tu keluar sebab takut nanti pecah dalam rongga hidung

Our pedic actually suggested that we bring her to an ENT (ear, nose and throat) specialist. Since I baru jer jumpa doktor ENT kat Damansara Specialist because of my tonsil problem, we decided to bring her to that ENT specialist.

He actually tarik keluar something from our little girl nostril. Nasib baik tak payah kena admit cause my daughter tak squarm or meronta-ronta atau menjerit. In fact she was so calm, mama dia yang takut dan panik.

Guess what the doctor pull out of her nostril, krayon yang dah patah. For a whole month dia actually breath guna sebelah jer rongga hidung. Dia tak complain langsung tak boleh bernafas.

It's not unsual for kids to stuck things into their nostril. Cause according to the nurse they receive a lot of patients yang sumbat mainan or kacang dalam hidung. Kalau budak-budak kecik tu memang kena admit sebab kena tidokan diaorang dulu before doktor can tarik benda dalam hidung keluar.

So mommies, next time kalau hidung anak you berbau tu better go check quick cause something might be stuck in the nostril. It cause me a few hundreds just for the doktor to cabut the krayon. Nampak macam senang jer doktor tu cabut. Kalau kita sendiri nak cabut memang tak boleh sebab doktor ada tool dia. Don't try to take it out yourself sebab takut benda tu pecah or patah lagi teruk nanti.

So, jaga-jaga dengan krayon ya.

2 comments:

Mama Mya said...

takut nye dengar.. alhamdulillah x de apa2.. thanks berkongsi disini lepas nie kena jaga2 ngan kaler krayon tue..

mama mya
http://www.quefamili.com

Pink Mama said...

Mama Mya, I pun tak sangka mula2 krayon dalam hidung dia sebab dah termasuk dalam sangat so tak nampak. Kena pergi specialist jugak cabutkan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin