Tuesday, February 22, 2011

Bibik oh bibikku

My life has been boring lately...macam tak ada excitement. The only excitement I get rite now is reading Contracs terms and condition for office work =P. Tersangatlah excitingnyakan.
I wish I am somewhere away from work....maybe in an island somewhere soaking the sun.

Anyway, our old bibik is supposed to go back this April. Bibik kata tak nak sambung lagi kerja after 4 years of working with/for us. Kitaorang dengar macam tu menggelabahlah mencari bibik baru. Nanti sapa nak jaga budak-budak. Tiba-tiba bila replacement dah sampai....eloklah pulak Bibik lama tu cakap dia nak sambung baliklah pulak. She only wants to go home for a short while and come back.....tu namanya gatalllll ok. Duit dah keluar for the new maid...bukan sikit ok nak dapat maid baru. Dengar she change her mind sebab duit tak cukup nak buat rumah baru kat kampung. Haiii...nasib ler hari tu beria-ia push kami belikan tiket kapal terbang dia nak balik cepat although her permit expires end of April.

Lepas bincang-bincang, my BIl agrees to take the new maid kerja dekat rumah mak dia. Tapi dengan syarat dia kena balik middle of March and come back by end of April AND her salary reduce to RM500. Sekarang gaji dia RM600....terus muka kawan tu berubah...ialah gaji kena potong RM100 sapa sukakan. Anyway, it's her own fault!. Terus minah tu kata dia nak fikir dulu samada nak sambung ke tidak. Suka hatilah bibik, apa-apa pun we don't loose anything because we already have a replacement maid. Kalau tak nak sambung lagi baik sebab safe duit tiket datang balik sini, duit fomema and renew permit. Lain kali nak buat apa-apa fikir dulu...lagipun mana nak dapat majikan macam kami yang tak kisah sangat ni. Nak jalan hujung minggu dengan kawan kaum kerabat pun tak kisah, nak makan apa makanlah asalkan kerja semua kawtim.

Malas dah nak bebel pasal bibik ni.....nak sambung balik baca contract for office work.
See ya later alligator!

2 comments:

zatil said...

hehehe..mmg malas citer pasal bibik..phenings...

Pink Mama said...

Zatil, memang kalau fikir pasal bibik ni 10 hari 10 malam tak habis =)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin