Wednesday, February 9, 2011

Impromptu CNY holiday - day 1

Pernah tak tetiba jer rasa nak drive jer pergi mana-mana holiday without any plans?
That's what happen to us on 1 st day of Chinese New Year last week.
Bangun pagi jer terus jom kita keluar pergi jalan-jalan drive around.

I was like okay....but I have to go to the clinic first cause my throat were killing me. Tak boleh nak swallow langsung. Even telan air masak pun payah, what more solid food. Seksa tau tak dapat makan. So turn out that my tonsils were really swollen and inflamation. Doktor tekan sikit kat leher pun dah sakit. The doktor told me that my tonsils were so red macam strawberry (doktor ni macam tau-tau jer kami nak gi mana lepas ni)

Ubat kawtim......lega lepas makan ubat reduce swelling, ponston and antibiotik. So tips from the doctor, kalau nak makan limau mandarin tu silalah rendam dengan air garam dulu. Musim-musim macam ni ramai orang sakit sebab makan limau yang direndam dengan chemical pengawet.

So where did we go? Raya Cina pun ada hati nak pergi berjalan-jalan ya. Dah tahu yang sure akan banyak kereta on the highway pun nak cari pasal.
dapat teka tak kami pergi mana?

We went to

|
|
|
|
|
|
V

yes we went to Cameron Highland

the last time I went to CH was like years ago masa I sekolah rendah. Wahhh lama sangat dah tu.

Masa tu CH ni sejuk lagi even waktu siang. Sekarang ni dah tak sejuk macam dulu. Malam jer sejuk tak payah pasang kipas pun dah menggeletar.

Reach CH dalam pukul 3 plus. Traffic from KL to Tapah boleh tahanlah banyak jugak kereta menghala North. Banyak jugak kereta yang ikut Tapah naik ke Cameron Highland.

Sampai-sampai jer CH, the first pitstop was Boh Tea Garden & Visitor Centre (no ...actually it was Petronas Ringlet toilet =P)

Tiny road leading up to the Visitor centre. Nasib baiklah I was not the one driving the car kalau tak mau ada kereta orang yang tergesel hehe...

Sampai atas macam kagum kejap....wahhh lawanya view ladang teh.






had some tea and cakes. So refreshing their tea.
Tekak ngada-ngada ler tu terus rasa ok jer. Macamlah teh kat rumah tak sama. Teh Boh jugak =P

budak dua beradik yang sempat posing tepi pokok teh



Lepas tu tiba-tiba macam alamak dah petanglah pulak. Sempat ke nak pergi Strawberry farm ni. Kalau pergi CH mesti pergi strawberry farm ....betul tak?

Terus dilema....nak turun ke nak tidur CH.

Gasak....dengan lima-lima beranak sehelai sepinggang jer tak bawak baju spare apa.
Kalau nak stay CH, kena pergi cari hotel or chalet.
Time-time last minute macam ni ada ke?

Habis segala hotel dengan chalet, resthouse, homestay kitaorang redah dari Tanah Rata sampai ke almost Brinchang. Semuanya full atau they charge harga giler mahal. It's our fault too ....sapa suh tak buat booking plan betul-betul. Ni main redah jer nak holiday...rasakan.

End up kitaorang dapat bilik at Heritage Hotel. Room charge was RM318 with one single bed and 1 double bed. Boleh ler 5 orang squeeze =)

Next, kena pergi cari baju murah-murah and toiletries. Most importantly is dear hubby's contact lense solution kalau tak haru besok I pulak kena drive nanti.

So off we go to Pasar Malam Brinchang. Pasar malam ni every weekend and public holiday buka. So expects benda-benda yang berunsurkan strawberrylah banyak ya plus makananlah of course.

Bought cheap Cameron Highland theme t-shirts for the five of us =)
Pastu budak-budak ni nak topi, ear muffs and keychain. So kasi layanlah....holiday mood kan.







Penat membeli belah....
Memang penatlah plus dengan keadaan I yang tonsil bengkak tu lagilah rasa cepat penat.

Kita balik tidur hotel



view from our hotel room

Malam tu semua orang tidur lena tapi I pulak tak boleh tidur sebab kaki lenguh sangat.

But more fun on day 2

Tunggu ok....kita kasi sambung lagi nanti



6 comments:

zatil said...

Bes bjln anak2 dah besar..x yah bwk byk brg...lite travel..

Pink Mama said...

dulu tak merasa nak buat macam ni =)

Nana said...

wahhhh kalau yana sure dia suka .. she just looovveess strawberries! memang dia boleh belasah a whole box of strawberries in one sitting! hehe!

Pink Mama said...

Nana, strawberries kat Malaysia ni tak besar and gebu macam kat overseas punya. I ingat lagi dulu masa kat States selalu beli strawberri besar2

bRaiN fReEzE said...

Hye... saye ke sana a week before chinese new year.. Raining all the time... Susah nak berjalan n super sejuk! but best sbb lama da tak ke sane

Pink Mama said...

BF, masa kami pergi tu Alhamdulillah tak hujan langsung tapi jalan jam ya amat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin