Friday, February 25, 2011

Bercakap pasal redha

Hari ni nak bercakap pasal redha.
Saya redha sebab semalam masuk meeting dari pukul 12.30 dan habis pukul 4.10 petang.
Redha kena sound dengan boss sebab tak concentrate sibuk balas sms.....rasakan kau.
Padan muka....elok jer time kita balas sms (sms about work ya) dia tanya,

" So Ayu, did you hear what I say just now?"

Time tu terus ...OMG...why me...shit!!.Time aku concentrate tadi kau tak nak tanya...siol jer.
Pengajaran...lain kali meeting CONCENTRATE kalau tak nak kena soal.

Terus dengan ala-ala bersalah cakap, "I didn't catch the last one". Nasib baik tak kena campak dengan pen macamana si Mas AF2 tu kena baling pen dengan Ramli MS sebab tak concentrate dalam kelas.

Sebenarnya topik redha ni time I duk sembang dengan my BFF. Lately ni I duk baca a few blogger kematian spouse derang and how they actually suffer with the lost. So I tanyalah my bff ni, how did she do it....relax jer....happy jer all the time. Untuk pengetahuan semua, she lost her husband 5 years ago. Husband dia pass away sudden death in a car at a parking lot in Dubai (Reen if you are reading this, please correct me if I'm wrong). Muda lagi masa tu baru 35yrs old. The saddest part was the whole family was supposed to follow him duduk sana tapi tak sempat. Allah lebih sayangkan dia.

So I ask her...how did she do it. I think dia suffer pun dalam 2 minggu zone out macam tu. Pastu she bounce back to reality. Kalau you jumpa dia mesti you all tak sangka yang she lost someone precious in her life. She told me that kita kena betul-betul redha dan ikhlas. Kalau kita tak betul-betul redha and be true to ourself tu yang sampai bila-bila kita takkan boleh move on. Kalau hari-hari nangis pun bukan boleh bawak balik orang yang kita sayang, plus she said kalau arwah hubby dia hidup sure dia bagi pelempang sekali sebab asyik menangis jer. Sedekahkan Al-Fatihah dan doakan arwah lagi bagus. Plus dia kena be strong for her kids.

I dah suruh dia tulis kat blog dia about her experience and how she coped with the situation tapi minah tu biasalah blog ala-ala hidup segan mati tak mau. It'll be good if she can tell her story as motivation to others yang senasib.

Oleh itu kita kena selalu redha dengan ketentuan Illahi.

Peace! Happy Friday you all.


2 comments:

zatil said...

Takut actually bila fikir on losing the 'other' you..only with strong courage will get u thru such situation..salute your BFF!!

Pink Mama said...

Yup it is so scary but luckily she's a strong person

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin