Monday, October 18, 2010

Under my roof, you follow my rules

First of all topik hari ni sensitive sikit kot. So sebelum I start I nak mintak maaf dululah kalau ada yang nak terasa. You can call me old fashion, I couldn't care less.

So last Friday sementara menunggu Abang habis sekolah. All 4 of us lepak kat kedai mamak Jasema in TTDI.

Sakit mata menengok budak-budak sekarang ni. Hisap rokok selamba badak jer dalam kedai mamak tu. Sah-sahlah budak sekolah menegah lagi. One group of boys.

Sekali datang this 3 girls duduk exactly belakang those boys. Wahhh tak nak kalah jugak, keluar jugak kotak rokok. Berkepul-kepul jugak asap rokok.

My God, me, my hubby and my two girls were sitting next to them. Selamba jer dah tak ada rasa hormat kat orang lagi dah.

Siap berbalas-balas hembus tu. Pompuan pun sama hisap rokok macam tak ada apa jer. Nak tunjuk sapa lagi cool and macho. Sakit mata dan hati jadinya.

I seriously risau for my kids. Mungkin jugak tengok area perumahan kot sebab kat area KD tu tak ada lagi budak-budak sekolah terang-terang hisap rokok like nobody's business kat area public ni. Budak TTDI ni ramai anak 'orang senang'. Duit allowance terlebih banyak kot.

 Oklah I was brought up in TTDI too but dulu lain nakalnya. Kalau nak buat nakal pun sorok-sorok tak berani nak tunjuk depan orang. Nak mampus sekali kawan-kawan parents nampak kena report haa baru padan mukakan. Ini tak sekarang budak-budak ni berani sungguhlah.

I told my kids kalau I jumpa any of them smoking siaplah derang. Siap-siap satu kotak rokok tu I suruh derang telan. As long as I am still the one giving them money, follow MY RULES!

Ada sekali tu masa I ambik Abang balik sekolah, budak form 1 atau form 2. Selamba jer hisap rokok kat luar pagar sekolah tu. Bila I ask my friend yang cikgu kat sekolah tu, dia kata cikgu tak boleh buat apa sebab itu luar kawasan sekolah. Dissapointing sungguh.

Macamana kita nak kawal anak-anak kita macam tu. Seriously, I am terrified.

So other parents out there, what do you think?

3 comments:

meenyusuf said...

Hi dear,

salam perkenalan.I'm meen from uk..I agreee with you..kast ni my daughters classmate umur 10 thaun dah bawak cigarretes pi sekolah..scary,huh???
Pls visit my blog if you're free..can i link urs to mine??

Pink Mama said...

Hi Meen, thank you singgah.

Sure boleh dear kalau u sudi link blog I =)

mUnie UncLe hUsin said...

memang sakit mata pon akak..

saya yang cikgu praktikal ni pon, rase cam nak lempang2 je kalo sesuke hati smoking depan saya.

tapi itu la..
kalo dah kat luar kawasan skolah, memang tak leh buat ape..
kalo dalam skolah, memang dah lame kene hempuk/rotan je terus..
pedulik hape dia anak tan sri ke, anak dato' datin ke..
bila dah masuk skolah, jadi tanggungjawab cikgu kan..


opps.. ter-emosi2 pulak.. hee~

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin