Wednesday, October 15, 2014

Wifi tak boleh connect


iPhone 4S ni I bagi kat Adik lepas I beli my Samsung S4. Almost a year jugaklah Adik guna tapi last month phone ni tak boleh nak connect dengan wifi rumah. So I belikan Adik phone baru brand ASUS. I ambik balik phone ni as my second phone sebab my MAXIS line (haaaa ko siap font besar bold lagi sebab geram) kat office tu line macam hareeeeemmmm!. Phone elok jer tepi kita, tetiba dapat sms kata ada a few miss calls. Pastu 3G jangan haraplah nak dapat. Scroll lah banyak kali pun FB atau Instagram tu memang takkan refreshlah. Dah banyak kali kami complaint kat Maxis dan they even send email kata nak fix the problem tapi dah berbulan tetap macam harem linenya. Bayor bill punyalah mahal tapi service out. 

So I ambik line Altel as my back up line. Tapi Altel ni I selalu top up RM5 jer hehehe. 

Back to the iPhone, sejak I pegang balik iPhone tu baik pulak wifi boleh connect. Ngada-ngada betullah phone ni, nak dengan tuan original dia balik.....manja sangat tu. Tapi last week kan panas semacam dengan jerebu bahang segala, wifi buat perangai balik tak boleh connect.

Ada bawak phone ke Mac Repair tapi derang kata maybe motherboard dah rosak. Kalau nak tukar motherboard pun RM500+. Kalau nak trade in untuk phone yang sama, we have to pay dalam RM700. Koser Akak.....baiklah beli phone baru yang lagi murah. Macam-macam brand yang lagi murah ada sekarang macam Lenovo, Asus dan macam-macam lagi. Itu yang belikan Adik phone Asus jer. Siap dual sim lagi phone dia tu.

I ada google cara-cara nak connect wifi kalau iPhone's wifi not functioning. Ada yang suggest masukkan iPhone yang dah di turn off dalam freezer dalam 10 minit macam tu. I adalah ikut suggestion tu. Mula-mula boleh jugaklah connect balik wifi tapi tak lamalah pastu wifi tu tak boleh connect balik. Last Sunday I pi masukkan dalam freezer, pastu boleh terlupa yang I buh iPhone tu dalam freezer almost setengah jam. Hahahaha....beku terus phone tu. Mula-mula ingatkan dah kaput phone tu sebab sejuk, nasib baik boleh on balik tapi wifi memang tak boleh gunalah. 

Nasib ler, phone ni nampaknya guna untuk buat call jerlah dan main candy crush.



phone yang manja.....tunggu ya Akak upgrade kau ke iPhone 6 =P



2 comments:

Lynn Hamzah said...

first time singgah sini...follow terus...

Pink Mama said...

Hi Lynn =)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin