Tuesday, July 28, 2015

Senang masak Soto

Minggu lepas tak tahu nak buat apa so I decide masak soto jerlah untuk makan malam.
Bila mood rajin datang, kena layankan aje.

Senang jer sebenarnya nak buat soto ni antara rajin dengan tak jer. 

Nasi impit Adabi peket kecik-kecik tu pun banyak lagi balance makan dengan kuah kacang haritu. So rebus dalam 12 paket. Ayam pun ada dekat 1/2 ekor so rebus jerlah. 


Ayam dan nasi impit yang dah direbus


disebabkan I terjumpa serbuk rempah sup soto ni kat kedailah I decide nak buat soto.
Kalau ikut instruction belakang paket tu sure gerenti menjadilah kuah soto.
Tak susah pun blend/ tumbuk jer bawang putih, bawang merah dan halia. Tumiskan sampai naik bau, pastu masukkan air rebusan ayam tadi. Bila dah panas baru masukkan rempah sup soto tu. Pastu masukkan ayam yang dah kita carikkan-carikkan. Jangan lupa pulak letak garam secukup rasa.


bergedil pun I buat jugak (gambar atas tu bergedil belum goreng lagi). Barulah ada feel nak makan dengan sotokan.
I beli kentang pastu rebus sampai empuk. Kalau mak I dia akan goreng dulu kentang tu tapi I kan pemalas hahaha...
Dah empuk, kita suh assistant kita (Kakak ler tu) lenyekkan kentang tu. 
Pastu masukkan garam, lada hitam secukup rasa dan bawang goreng.
Kakak ditugaskan untuk buat bulat-bulat kentang tu tapi dia buat punyalah besar gajah sebijik-sebijik.So bila I nak goreng I kena bahagi dua lagi kentang bergedil tu.
Masa nak goreng tu celurkan dulu dalam putih telur yang kita dah pukul. Barulah sedap.


Siap....tak ada taugeh segala sebab I tak makan hehe....I letak bawang goreng jer.
Gambar pun blur sebab pelahap nak makan cepat.
Kakak makan sampai tambah 3 kali malam tu.
Ayahnya pulak menghabiskan bergedil. Letih Akak goreng bergedil 2/3 round tau.

Senang jerkan.

2 comments:

Miss Moon said...

sedapnya ....nanti boleh gie beli jugak la rempah mak siti ni

Pink Mama said...

Senang Moon masak soto guna rempah ni. =)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin