Wednesday, July 24, 2013

Ramadhan ke 13 & 14 - Asthma, laksa dan bunga api

Tahun ni agak mencabar jugaklah untuk Adik sebab asthma dia datang kerap jugaklah dalam bulan puasa.



hari Isnin dah kena nebuliser. Teruk sangat dengar bunyi batuknya. Lepas kena nebuliser baru okay sikit.
  

Tapi semalam pun kena nebuliser lagi sekali. Minggu lepas dah kena sekali.
Dah dua hari MC tak pergi sekolah.


welll the haze is back....why oh why =(


nak jugak letak gambar tuan tanah kedaung


Laksa Utara Tanjung Dawai ni memang marbelles. Dah macam selang sehari pulak derang ni berbuka dengan laksa.


semalam adalah pulak orang jual bunga api dan mercun. Bila I acu my handphone nak ambik gambar, budak yang jual mercun tu muka dia dah macam cuak. Jangan risau dik sebab Akak tak report. Lagipun tu anak Akak pun sama beli pop pop -_______-
Pop pop jer dibenarkan beli, mercun tu tak leh bagi budak-budak main sebab bahaya. Tapi masa kecik-kecik dulu kitalah yang paling galak main bunga api dan mercun hahahaha.


Hari ni Adik still semput lagi so doktor refer to pediatrician kat Damansara Specialist.
Sejam jugaklah dalam bilik doktor. Sempat jugaklah doktor tarbiyah tentang pemakanan yang baik. 

So let me share apa yang doktor tarbiah kami almost sejam hihi...

Doktor kata most most of our allergies comes from our food. So kalau boleh jauhkan makan basically 'junk foods' macam nuggets, burgers, biskut, ikan bilis, udang kering, nasi lemak etc. Durian pun tak bagus untuk dimakan untuk orang semput.

Jangan minum air yang berperisa because they have colorings and a lot of sugar. Banyakkan minum air masak or fuit juice. Then janganlah kat rumah nak pasang air humidifier, aromatheraphy, lilin wangi and so on cause it pollutes the air. 

Air humidifier tu pulak akan menyebabkan lembapan yang akan menghasilkan fungus and mildews. 

Then he also told us that carpet and cats don't cause the allergies. So janganlah sampai buang kucing kat rumah tu ya.....sian kucing. Tapi rumah kami memang tak ada karpet.

So conclusionnya after jumpa doktor, Adik dapat MC lagi tiga hari sampai hujung minggu. Raya Cinalah budak tu minggu ni tak payah pergi sekolah. Ubat punyalah banyak kena makan and next week kena datang jumpa doktor balik for follow up check.


5 comments:

nolyzulkeply said...

kesian adik..hope she get well soon..

Pink Mama said...

Thank you Noly =)

Aizatul said...

kalau pasang air purufier boleh tak untuk asma?

Aizatul said...

kalau pasang air purifier boleh tak untuk asma?

My kids calls me Mama, sometimes I make them call me Princess said...

Pediatrician macam tak bagi hari tu. Dia kata kita kena hirup udara segar, jangan nak pasang benda2 tu semua tak necessary katanya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin