Tuesday, June 25, 2013

Sama jer kisahnya tiap-tiap tahun - JEREBU!


Dah jadi macam seasonal pulak jerebu nikan. Tiap-tiap mesti ada pastu time yang agak-agak sama antara Jun sampai September. 

Bosanlah macam ni. Kerajaan Indonesia ni takkanlah tak reti-reti nak ambik tindakan ke atas corporation yang bertanggung jawap 'meracun' berjuta-juta orang tiap-tiap tahun.
Same old story every year =/

Semalam sekolah declare cuti tapi hari ni sekolah macam biasa but my children I tak bagi pergi sekolah hari ni sebab tahap jerebu yang masih teruk. Anak-anak I ni asthmatic so tak naklah ambik risk, nanti kalau kena serang asthma dekat sekolah kita jugak yang susah. I'd rather they stay indoors. Melambunglah bil elektrik bulan ni sebab airond 24 jam kat rumah tu. Nak buat macamanakan tingkap pintu semua tak boleh nak buka sebab bau kuat asap jerebu.

Semalam si kecik ni sibuk nak makan roti canai. Told her we can only tapau balik makan kat rumah. Singgah pharmacy sebelah kedai mamak tu beli stok facemask.


untuk si kecik yang asthmatic ni, I belikan mask N95. Satu RM10.
Mask ni tebal sikit daripada mask biasa. Necessary for her.


Adik kata daripada tepi nampak macam duck face :>


dah rupa macam nak rompak bank. Malam pun jerebu still teruk. No choice kena jugak keluar sebab nak hantar Abang tuition.


dalam ofis pun still bau asap jerebu....nampaknya orang yang asthmatic macam I ni kenalah pakai mask dalam office

Apa-apa pun janganlah keluar berjalan sangat time jerebu teruk ni, stay indoor ok.

3 comments:

nolyzulkeply said...

tergelak tgk caption gambar yg mcm nak rompak bank tu..hihihi

BIRU vs PINK said...

sis, selalu nampak sisi pakai inner silang. cantik. beli kt mana n berapa rm?

Pink Mama said...

Nolyzulkeply....dah rupa perompak bank dah kami hehe

BvP, Akak beli inner silang tu kat Butik Al-Humaira Contemporary Kota Damansara

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin